Home > Tehnika polaganja parketa i obloga
Murexin AG
Lepkovi i lakovi za podne obloge

Jedna od četiri grupe proizvoda Murexina je Lepljenje. U ovu grupu spadaju sistemski proizvodi kojima možete da postignete vrhunske rezultate. Ukoliko je potrebno da postavite parket, zalepite PVC, antistatik, kaučuk oblogu ili sportske podove potražite rešenje u ovoj grupi proizvoda.

Vrlo važan deo svakog prostora je pod. Pod treba da zadovolji funkcionalne potrebe u nameni prostora (od skladišta, proizvodnih pogona pa do stambenog prostora), estetske zahteve, da bude trajan, po potrebi topao, elektroprovodljiv, neklizajući, vodootporan i da zadovolji još neki uslova od koji krajnji korisnik ima.

Osnova svakog poda je kvalitetna podloga koja treba da bude nosiva, ravna i bez nevezanih delova. Ravnost podloge možemo postići samorazlivajućim masama odgovarajuće klase u zavisnosti kako to zahteva završni sloj. Samu vezu samorazlivajuće mase i podloge (beton, košuljica, drvo itd.) obezbeđujemo odgovarajućim predpemazom. Na dobro poravnatu podlogu, koja je dovoljne nosivosti pristupa se polaganju, izlivanju ili lepljenju završnog sloja.

PVC i kaučuk obloge – lepljenje:
- PVC i CV obloge u pločama i trakama, tekstilne obloge – jednokomponentni disperzivni Lepak za PVC i tekstil D338
- Obloge od sintetičkog kaučuka u trakama i pločama - Lepak za kaučuk CR 5, pogodan i za podno grejanje
- Spoljnje obloge PVC, PU, gumene i sportske – dvokomponentni Lepak 2K PU 330, pogodan za lepljenja na betonu, keramici, kamenu i drvetu.
- Antistatik obloge - Elektroprovodni lepak ojačan vlaknima EL 300 sa korišćenjem Elektroprovodnog predpremaza EL 605

Parket - lepljenje:
U zavisnosti od vrste parketa i vlažnosti podloge preporučuje se odgovarajući lepak.
- Parket standardnih dimenzija i porekla – jednokomponentni disperzivni Lepak za parket M522 za polaganje na standardnim cementnim estrisima bez zaostale vlage
- Parket velikih dimenzija ili od egzotičnog drveta – dvokomponentni poliuretanski Lepak za parket PU 566
- Parket velikih dimenzijama sa zaostalom vlagom u podlozi – jednokoponentni Lepak za parket X-Bond MS-K511 na bazi najsavremenijih tehnologija, sa smanjenom potrošnjom, karakteristikom da omogućava smanjenje prenošenja topota koraka do 14db. Primenjuje se i kog gotovih vrsta parketa kada oni zahtevaju lepljenje.

Parket - lakiranje:
Za lakiranje i završni izgled parketa možete se odlučiti između tradicionalnog pristupa i modernog (ekološkog u fazi nanošenja i još više u fazi eksploatacije). Oba sistema se zasnivaju na korišćenju „štuko mase“ – za zapunjavanje rupa u podu tako što se pomeša sa ostacima od brušenja, predpremaza – koji se nanosi kao „prva ruka“ na parket i „dve ruke“ laka kod koga birate sjaj i hemijski sastav u zavinosti od vaših estetskih i potreba u korišćenju prostora.

TRADICIONALNI PRISTUP

- Univerzalna štuko masa LV 15 – za zapunjavanje udubljenja tako što se pomeša ostacima od brušenja- finom drvenom piljevinom, na nitro-celuloznoj bazi.
- Univerzalni predpremaz LV 45 – nanosi se valjkom, na bazi visokokvalitetnih polimera i pogodan je kao predpremaz za sve vrste lakova.
- Profi lak SH 85 – dvokomponentni (odnos komponenata 10:1) kiseli lak, dostupan u dva nivoa sjaja ili
- Sistemski lak 2K PU 95 – dvokomponentni (odnos komponentata 1:1) poliuretanski lak za najviša opterećenja drvenih površina.

EKOLOŠKI PRISTUP
- Vodena štuko masa AV 10 – komponenta sistema za lakiranje drvenih površina na vodenoj bazi, zadržava sve potrebne osobine u pogledu izdržljivosti i zapunjavanja a da pri tom nema štetnu emisiju ni tokom nanošenja, ni tokom korišćenja prostora (što kod alternativnih proizvoda može da traje i godinama nakon obrade poda)
- Predpremaz na vodenoj baz AV 20 – predpremaz za sistem lakiranja sa vodenim lakovima, umanjuje potrošnju laka usled poroznosti podloge.
- Vodeni lak Specijal PS 90 – jednokomponentni lak na vodenoj bazi, bez formaldehida, vrlo postojan i sa dva nivoa sjaja. Ovo je jedna od tri vrste jednokomponentnog laka (izbor zavisi od postavljenih zahteva koje površina treba da zadovolji)
- Vodeni NANO lak NT 100 – dvokomponentni lak na vodenoj bazi (odnos komponentata 10:1) koji predstavlja rešenje najmodernijih istraživanja tako da se dobije lak najviših karakteristika a potpuno neškodljiv za korisnike.